Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

"ΠετρέλαιοΛεφτά Υπάρχουν". Αλλά ΑΡΓΟΥΝ !

Πατώντας επάνω στις προσδοκίες του κόσμου
οτι θα μπορούσαμε [να ξεχρεώσουμε με το] να γίνουμε Σαουδική Αραβία,
#πάρα πολλοί λαϊκίσαν,
#κάποιοι φτιάξανε μέχρι και Κόμμα(τα) !


Μερικές αλήθειες για το θέμα:
#
Σε μια εξαετία η πρώτη παραγωγική γεώτρηση
#
Εντός της επόμενης πενταετίας - εξαετίας και όχι νωρίτερα, με την εξαίρεση πιθανότατα της περιοχής του Κατάκολου, όπου τα ερευνητικά δεδομένα είναι περισσότερο ακριβή, θα πρέπει να αναμένεται η πρώτη παραγωγική γεώτρηση στην Ελλάδα για την άντληση υδρογονανθράκων.

Αποκαλυπτικός για το θέμα ήταν πρόσφατα από την Καβάλα ο διευθυντής έρευνας - παραγωγής των Ελληνικών Πετρελαίων, κ. Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΤΕΕ στην Καβάλα, επισήμανε πως δεν θα καταστεί εφικτό με τα σεισμικά δεδομένα της εταιρίας, «PGS», να δούμε επακριβώς πόσο και που υπάρχει πετρέλαιο.

Ο κ. Γ. Γρηγορίου τόνισε ότι οι σεισμικές έρευνες της «PGS» θα δώσουν δεδομένα, τα οποία όμως θα χρειαστούν περισσότερη εξειδίκευση από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και εν τέλει τρισδιάστατη απεικόνιση για να εντοπιστούν οι γεωτρητικοί στόχοι.

#
Σε μια εξαετία η πρώτη παραγωγική γεώτρηση
#
«Οι έρευνες μέχρι να ολοκληρωθούν απαιτούν αρκετά χρόνια και βέβαια χρήματα. Κάθε γεώτρηση εκτιμάται ότι απαιτεί 25 - 40 εκατ. δολάρια. Σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα, με την εξαίρεση του Πρίνου, μας επιτρέπει να μιλάμε όχι για κοιτάσματα, για τα οποία κάνεις λόγο όταν έχεις υλοποιήσει τεστ παραγωγής, ούτε για αποθέματα, αλλά για πιθανούς πόρους στο πεδίο των υδρογονανθράκων» επισήμανε ο ίδιος.

«Ακόμη και δυνητικά να βρεθούν 5 - 6 Πρίνοι στο Ιόνιο και να αρχίσουν να παράγουν μετά το έτος 2020 δεν μπορούν να δώσουν ετήσια έσοδα στο κράτος, που να υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ της χώρας» πρόσθεσε, καθώς παρουσίασε ενδεικτικά πως από ένα κοίτασμα της δυναμικότητας του Πρίνου στο απόγειο του (25.000 βαρέλια ημερησίως) μπορούν να προκύψουν με μία απόδοση 40 δολαρίων/ βαρέλι για το κράτος, περίπου 360 εκατ. δολάρια ετησίως για τα δημόσια ταμεία.
 
Καμία σχέση η Κρήτη με την Κύπρο

Ο κ. Γρηγορίου, προσγειώνοντας τις προσδοκίες και για ύπαρξη πετρελαίου νότια της Κρήτης, δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση η Λεβαντίνη, όπου έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν (Ισραήλ) και της Αφροδίτης (Κύπρος) με τη Μεσογειακή ράχη (νότια της Κρήτης).

«Δεν υπάρχει καμία ποσοτική ένδειξη για το Μεσογειακό τόξο, όπου ανήκει και η περιοχή νότια της Κρήτης, οι προσδοκίες είναι μικρές και η έρευνα θα είναι πολυδάπανη και πολυετής» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «η πολιτεία χρειάζεται να σταματήσει να βαυκαλίζεται και να δίνονται συνεντεύξεις και είναι προτιμότερο να πάνε στο Λονδίνο και να μιλήσουν με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και να κοιτάξουν να τις φέρουν εδώ».

«Η νομοθεσία που αφορά το περιβάλλον είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και είναι υπό κατάρτιση με βάση τις τρέχουσες οδηγίες της Ε.Ε. -το θέμα είναι σημαντικό γιατί πολλές από τις περιοχές ενδιαφέροντος είναι τουριστικές, οπότε δεν αποκλείεται ισχυρή αντίδραση από τοπικούς παράγοντες, όπως στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής» επισήμανε επιπλέον ο διευθυντής έρευνας των Ελληνικών Πετρελαίων.Αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο, είπε ότι η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα διέπεται από τον Ν. 2289/95 που αναθεωρήθηκε τον Αύγουστο 2011 (Ν. 4001/11).

«Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία ενός αμιγούς κρατικού φορέα (ΕΔΕΥ) καλύπτοντας το ουσιαστικό κενό που υπήρχε για την αποτελεσματική διαχείριση των κρατικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής. Δυστυχώς όμως έχουν παρέλθει οι χρονικοί περιορισμοί που έθετε ο νόμος για τη στελέχωση και λειτουργία της ΕΔΕΥ χωρίς να υπάρχει απτό αποτέλεσμα- το κενό καλύπτεται νομοθετικά και πρακτικά από το ΥΠΕΚΑ, που όμως δεν διαθέτει την αναγκαία υποδομή και πόρους» τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε λέγοντας ότι «παρά τις πρόσφατες θετικές ενέργειες από την πολιτεία και την εκφρασμένη πολιτική βούληση, βασικές διατάξεις του νόμου (διεξαγωγή των διαγωνισμών παραχώρησης και κατακύρωση συμβάσεων παραχώρησης περιοχών, τους οικονομικούς όρους της παραγωγής, της λειτουργίας των αναδόχων εταιρειών κ.λπ.), παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη και επομένως το περιβάλλον εξακολουθεί να είναι «θολό».

Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε πως η πολιτεία τους τελευταίους 12 μήνες έκανε ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία 12 χρόνια (νέα νομοθεσία, πρόβλεψη δημιουργίας ΕΔΕΥ, προκήρυξη σεισμικών ερευνών, προκήρυξη open door), αλλά τώρα έφτασε η ώρα να προσελκύσει τους επενδυτές, τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Χωρίς απάντηση

Επικριτικός ήταν από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο γεωλόγος και πρώην στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ. και της Energean Oil & Gas, δρ. Κ. Νικολάου, λέγοντας πως οι εταιρείες υδρογονανθράκων περνούν τηλέφωνο σ' ένα συγκεκριμένο νούμερο στο αρμόδιο υπουργείο και δεν το σηκώνει ποτέ κανείς.

Τέλος, όσον αφορά στην ΑΟΖ, η προϊσταμένη της ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Φανή Δασκαλοπούλου - Λιβαδά, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει διμερείς διαπραγματεύσεις για το θέμα με την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, αλλά υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν για να κλείσουν οι σχετικές συμφωνίες.

#Πηγή:
ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Η" 13/10
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112935075
#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου