Οι συνέπειες
Οι πιθανές συνέπειες στις εξελίξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη θα είναι η οικονομική και γεωπολιτική αποδυνάμωση των χωρών που εξαρτούν την ισχύ τους κυρίως από την εξαγωγή υδρογονανθράκων, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα κλπ. αλλά και η μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την παγκόσμια οικονομία πλέον.

Οι τιμές των πρώτων υλών αλλά και των υδρογονονθράκων ειδικότερα παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου αφαιμάσσουν τις ανεπτυγμένες οικονομίες αφαιρώντας πόρους από την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τα νοικοκυριά, προς όφελος των εξαγωγέων.

Η τιμή του πετρελαίου παίζει ρόλο και στο κόστος εξόρυξης ορυκτών και μετάλλων αλλά και της παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

Το 1999-2000 που είχαμε την τελευταία «φούσκα» των χρηματιστηρίων είχαμε και την ολοκλήρωση του πτωτικού κύκλου της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 10 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση αυτή είχε ξεκινήσει από τα υψηλά των αρχών της δεκαετίας του ’80, όπου εντοπίζεται και η αρχή του ανοδικού κύκλου των χρηματιστηρίων.

Το κραχ του 2008 μπορεί να ξεκίνησε με τη «φούσκα» των επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ γιατί αυτός αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος, αλλά είχε άμεση εξάρτηση από την φυγή πόρων από τις ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων.

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι χρεοκοπίες και η οικονομική ισχύς οικονομιών και κρατών έχει ευθεία αναλογία με τις διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών.

Η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 είχε σχέση με την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η περίοδος αυτή συνδυάστηκε με την άνοδο Πούτιν στη Ρωσία και Τσάβες στη Βενεζουέλα, οι οποίοι παρέμειναν στην εξουσία στη συνέχεια ακριβώς γιατί στηρίχθηκαν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και όχι γιατί επέφεραν κοινωνικές αλλαγές που βελτίωσαν τη θέση των κοινωνιών μακροπρόθεσμα.

Οι αραβικές εξεγέρσεις από το 2008 και μετά συνδυάζονται με την άνοδο των τιμών των βασικών γεωργικών εμπορευμάτων κλπ.

Παρατηρείται ένας κύκλος ανόδου και πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων ιστορικά που συνδυάζεται με ανάλογες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική ισχύ και τις χρεοκοπίες μεταξύ των οικονομιών καταναλωτών πρώτων υλών και οικονομιών των παραγωγών.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια μέχρι το τέλος της δεκαετίας το πιο πιθανό σενάριο είναι η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται αυτές τις εξελίξεις και προσπαθεί να ελέγξει δίκτυα σε ευρωπαϊκές αγορές, προκειμένου να κλείσει συμφωνίες μακροπρόθεσμες σε υψηλές τιμές με βάση τα τωρινά δεδομένα. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που στα φιλικά προς τα ρώσικα συμφέροντα μέσα ενημέρωσης απαξιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει το σχιστολιθικό αέριο, αλλά και η προσπάθεια έγερσης εμποδίων στη επέκταση της εκμετάλλευσης μέσω της ανάδειξης των πιθανών οικολογικών επιπτώσεων. Βλέπε: Η Ρωσία ανησυχεί για νέο 1998…