Τώρα και πολύ καιρό έχω επισημάνει ότι ένα από τα προβλήματα που έχει το
ευρωπαϊκό τραπεζικό σύμπλεγμα είναι ότι είναι πολύ μοχλευμένο.
Επίσης έχουμε πει ότι ένας από τους λόγους για αυτό (ο κυριότερος δηλαδή) είναι διότι οι τράπεζες στην Ευρώπη κάνουν εργασίες που στις ΗΠΑ κάνει μόνο η χρηματιστηριακή αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που το ενεργητικό του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι περίπου 3 φορές το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, ενώ το ενεργητικό των τραπεζών στις ΗΠΑ είναι περίπου 1 φορά το ΑΕΠ.
Αν μπορούσαν όμως οι τράπεζες στην Ευρώπη να μειώσουν το ενεργητικό τους, από την μια θα μείωναν τη μόχλευση και από την άλλη, θα είχαν κεφάλαια τα όποια θα μπορούσαν να δανείσουν στην αγορά.
Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να πακεταριστεί αυτό το ενεργητικό, να αξιολογηθεί και να πουληθεί στην αγορά. Όχι μόνο απελευθερώνονται κεφάλαια, αλλά το ρίσκο πλέον το έχει η αγορά και όχι το τραπεζικό σύστημα.
Ως προς αυτό λοιπόν, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα αγοραστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε στοιχεία ενεργητικού από τις τράπεζες, που στη συνέχεια θα πακεταριστούν και θα πουληθούν στην αγορά.
Υπάρχουν τώρα μερικά ερωτήματα: τι θα πληρώσει η ΕΚΤ για αυτά τα στοιχεία ενεργητικού, αν θα πάρει χασούρα η ΕΚΤ για το τραπεζικό σύστημα και τι θα πληρώσει η αγορά στο τέλος (να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να πάρει απεριόριστη χασούρα και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την ικανότητα της να λειτουργήσει).
Το σχέδιο αυτό είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό που έχει επινοήσει η ΕΚΤ, διότι είναι κεφάλαια τα οποία θα λάβουν οι τράπεζες αλλά δεν πρέπει να τα επιστρέψουν. Θα είναι δηλαδή ρευστότητα που δεν θα χρωστά πουθενά.
Το ερώτημα είναι, θα βοηθήσει αυτό το δανεισμό στην Ευρώπη και θα μειώσει την μόχλευση του τραπεζικού συστήματος; Η απάντηση είναι ναι, αλλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια ίσως (μάλλον) δεν είναι αρκετά. Για να δούμε αποτελεσματική δουλειά, η ΕΚΤ μάλλον θα πρέπει να αγοράσει μερικά τρισ. ευρώ σε διάρκεια μερικών ετών. Επίσης απαιτείται να ενηλικιωθεί και η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά για να προσελκύσει τους επενδυτές να τα αγοράσουν. Με λίγα λόγια, απαιτείται και μια πανευρωπαϊκή επιτροπή κεφαλαιαγοράς με κανόνες ίδιους για όλους και όχι η κάθε χώρα να έχει διαφορετικούς κανόνες κτλ.
Όποτε ναι το σχέδιο πολύ χοντρικά είναι στη σωστή βάση, αλλά θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή τάχιστα και όχι να περάσει μια δεκαετία για να εφαρμοστεί.
Όσο αναφορά την Ελλάδα και τις επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, ορισμένες σκέψεις για αυτό το θέμα στο αυριανό άρθρο.
#Πηγή:
Η ΕΚΤ επιτέλους αντικατέστησε το νεροπίστολο με το μπαζούκας | Του Γιώργου Καισάριου
Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014
#
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου