Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Γνώμη: Η ιερή αγελάδα | ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Με απορία παρακολουθούν οι φθίνοντες, λόγω ανεργίας, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την προστασία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τόσο για το επίπεδο των αμοιβών τους όσο και για το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ των άλλων, και τη νομιμότητα διορισμού τους.

#

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και για τη νομιμότητα
του διορισμού με πλαστά πτυχία.

Γιατί είναι κακό να τσεκάρει μια Αρχή
τα δικαιολογητικά του διορισμού ενός υπαλλήλου;

Τόσα πλαστά έχουν εντοπιστεί,
γιατί να μην επεκταθεί ο έλεγχος σε όλους;
#

Ως προς το θέμα των αμοιβών, η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ο κατώτατος μισθός να είναι 586 ευρώ, όσο είναι και στον ιδιωτικό τομέα.

Πού είναι το παράλογο και το άδικο; Το οξύμωρο είναι πως μεταξύ των διαφωνούντων είναι και το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβερνά, για να μην ξεχνιόμαστε.

Διαφωνεί για τη μηνιαία αμοιβή των 586 στο δημόσιο τομέα, αλλά ψήφισε την ίδια αμοιβή για τον ιδιωτικό τομέα. Αναφορικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων, η διαφωνία κακώς είναι επί της αρχής. Είναι ακατανόητο να παραμένει κάποιος σε μια δουλειά στο Δημόσιο όταν δεν αποδίδει.

Μετακινείται σε άλλη θέση, όπου μπορεί να αποδώσει, και εάν δεν το καταφέρει και εκεί, φεύγει, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Το ερώτημα είναι όμως ποιος θα τον αξιολογήσει. Μπορεί να συσταθεί μια Αρχή αδιάβλητη, η οποία δεν θα δέχεται παρεμβάσεις υπουργών, βουλευτών και κομματαρχών; Αν το διασφαλίσουν, τότε το σύστημα της αξιολόγησης θα αποδώσει. Διαφορετικά θα αναβιώσει η Πλατεία Κλαυθμώνος, όταν αλλάζουν κυβερνήσεις.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και για τη νομιμότητα του διορισμού, με πλαστά πτυχία. Γιατί είναι κακό να τσεκάρει μια Αρχή τα δικαιολογητικά του διορισμού ενός υπαλλήλου; Τόσα πλαστά έχουν εντοπιστεί, γιατί να μην επεκταθεί ο έλεγχος σε όλους;

Υπάρχουν όμως και άλλα φαινόμενα στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Είναι κενή μια θέση σε ένα απομονωμένο νησί, διορίζεται ένας υπάλληλος εκεί, με διαγωνισμό που έγινε μόνο για τη συγκεκριμένη θέση και μετά από λίγους μήνες είτε με «χαρτί γιατρού» είτε επειδή τον πειράζει το κλίμα, βρίσκεται να υπηρετεί στο αστικό κέντρο της επιλογής του και η θέση να είναι κενή.

Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ γίνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ορίζουν, για παράδειγμα, πως στο διαγωνισμό για τη «Χ» υπηρεσία λαμβάνουν μέρος απόφοιτοι Λυκείου. Ομως συμμετέχουν, παράτυπα, και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι δεν το δηλώνουν για να μην αποκλειστούν από το διαγωνισμό. Λόγω των περισσότερων γνώσεων που έχουν, υπερισχύουν των αποφοίτων Λυκείου και διορίζονται στην υπηρεσία.

Η συνέχεια είναι ενδιαφέρουσα. Μόλις «τρουπώσουν», που έλεγε και ο Κώστας Βουτσάς, εμφανίζουν το πτυχίο του ΑΕΙ ή του ΤΕΙ και αντί να τους διώξουν, τους δίνουν ανώτερη θέση και αυξημένες αμοιβές, με βάση το πτυχίο που απέκρυψαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού! Δηλαδή μπορεί να προσληφθεί κανείς ως νοσηλευτής και να μετεξελιχθεί σε καρδιοχειρουργό.

#Πηγή:
Γνώμη: Η ιερή αγελάδα | ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ
pkak@naftemporiki.gr

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014
#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου