Η ιστορία θα δείξει ότι, εκτός από την αμέλεια του ελληνικού πολιτικού
συστήματος στο θέμα του κουρέματος, που άργησε κατά δυο χρόνια με
ανεπανόρθωτη ζημιά για την ελληνική οικονομία, το πολιτικό σύμπλεγμα
είναι επίσης υπεύθυνο για την καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των
τραπεζών, που επίσης έχει συμβάλει τα μέγιστα στην τωρινή κρίση.
Είμαι σίγουρος ότι η ιστορία θα τους κρίνει και δεν θα είναι καθόλου γενναιόδωρη με όλους αυτούς που έχουν χειριστεί την τωρινή κατάσταση της χώρας μας, πριν και μετά την κρίση.
Προσωπικά μιλώντας, ακόμα δεν έχω καταλάβει τίποτα σε σχέση με το πως θα γίνει αυτή η περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προσπαθώ να καταλάβω από αυτά που διαβάζω από εδώ και από εκεί, αλλά τίποτα από όσα διαβάζω δεν έχει κανένα νόημα.
Καταρχάς πολύ σωστά η τρόικα δεν δείχτηκε οι ελληνικές τράπεζες να εγγράψουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Και ο λόγος είναι απλός... θα γίνει και άλλο κούρεμα!!!
Και υποψιάζομαι ότι το τραπεζικό ράλι που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό, έγινε διότι ορισμένοι νόμιζαν ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα.
Επίσης κακώς συμφωνήθηκε να προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια τα ποσά της αναβαλλόμενης φορολογίας ! Τι θα γίνει δηλαδή αν οι τράπεζες δεν θα έχουν κέρδη για τα επόμενα 10 χρόνια; Αν είναι έτσι, θα μπορούσα και εγώ να φτιάξω μια δική μου τράπεζα και να πω δεν χρειάζεται να βάλω λεφτά, θα τα πατσίσουμε με τα κέρδη που θα έχω τα επόμενα 10 χρόνια. Πως και γιατί τους έπεισαν να περάσει αυτό ειλικρινά δεν ξέρω.
Επίσης, η ίδια η αναβαλλόμενη φορολογία είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών ! Αντί δηλαδή να διαγραφούν οι μετοχές των τραπεζών τύπου Proton, ΑΤΕ, ΤΤ κτλ και να τελειώνει το θέμα, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει ο ίδιος δια μέσω της φοροαπαλλαγής την ανακεφαλαιοποίηση ! Έτσι νομίζουν δηλαδή, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Άλλο θέμα. Ακούω συνέχεια τι θα γίνουν οι προνομιούχες μετοχές που εκδόθηκαν επί Αλογοσκούφη. Τι ερώτηση είναι αυτή; Θα πρέπει άμεσα να μετατραπούν σε κοινές και να προσμετρηθούν στα ίδια κεφάλαια. Τάσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς;
Εγώ πάντως (ειλικρινά σας το λέω) αδυνατώ να καταλάβω, πως θα ανακτήσουν οι μέτοχοι την απώλεια από την αλλοίωση που θα πάθουν, έπειτα από τα 50 δισ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν. Νομίζουν θα τους γλιτώσουν τα CoCos ;
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι μέτοχοι θα πάρουν περίοδο χάριτος για 10 χρόνια, θα χρειαστεί κάθε χρόνο να αποπληρώνουν 5 δισ. ευρώ από αυτό το ποσό, όταν τόσα ήταν τα προ φόρο κέρδη όλου του τραπεζικού συστήματος πριν μερικά χρόνια. Και ήταν τόσα με ρεκόρ χορηγήσεων, έντονη πιστωτική επέκταση, με την οικοδομή και με την οικονομία μέσα στη φούσκα κτλ.
Αδυνατώ να κατανοήσω πως οι τωρινοί μέτοχοι των τραπεζών δεν θα πάθουν αυτό που έπαθαν οι της Λαϊκής τράπεζας.
Επίσης αδυνατώ να καταλάβω ποιοι είναι αυτοί που σχεδιάζουν όλα αυτά τα κόλπα, νομίζοντας ότι θα μπορούν να κρατήσουν τα μαγαζάκια τους μετά το πέρας αυτής της ανακεφαλαιοποίησης.
Το S&L πρόβλημα των ΗΠΑ την δεκαετίας του ΄80, έκανε 11 χρόνια να ξεδιπλώσει. Ξέρετε πόσους σκελετούς βρήκαν οι Αμερικανοί καθώς ξεδίπλωνε; Έχει κανείς την εντύπωση ότι δεν θα βρεθούν εδώ;
Επίσης, για όσους δεν το πήραν χαμπάρι, οι οίκοι της Wall Street δεν έχουν καμιά όρεξη να κάνουν τους αναδόχους σε αυτές τις αυξήσεις, διότι (μαντέψτε) δεν θεωρούν τις αυξήσεις αυτές προς το συμφέρον αυτών που θα συμμετάσχουν. Βέβαια θα μου πείτε, σε τόσες και σε τόσες αυξήσεις έχουν κάνει τους αναδόχους και τους έχουν κάψει όλους, ίσως αυτή τη φορά να κάνουν λάθος. Μπορεί.
Πάντως, προσφέρω παντελώς δωρεάν τις investment banking γνώσεις μου στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, να τους φτιάξω ένα σχέδιο στο πως μπορεί να τελειώνει αυτό το θέμα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
Και κάνω αυτή τη δωρεά, διότι πάνω από μια ώρα δουλειάς δεν είναι. Τώρα τι κάνουν όλοι αυτοί που σκαρώνουν όλα αυτά τα σχέδια τώρα και δυο χρόνια, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.
#Πηγή:
Ευσεβείς πόθοι ορισμένων μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης | Του Γιώργου Καισάριου
31 Οκτωβρίου 2012
#
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου