Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Σχόλιο περί Σεισάχθειας, Μαζικής Διαγραφής Χρεών και Τραπεζών...| George Lentzakis

Είκοσι χρόνια τώρα αναλύω και διαχειρίζομαι επενδύσεις. Αυτό είναι το επάγγελμά μου. Είμαι εργαζόμενος σε αυτό που λέγεται "θεσμικοί επενδυτές". Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω μία τέτοια συζήτηση, όχι γιατί δεν την καταλαβαίνω, ή γιατί δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα, αλλά ίσως ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Θυμικό και λογική περιπλέκονται, μαζί με λίγη δόση φιλοσοφίας και θεολογίας περί ηθικής. Παρακολουθώ αρκετούς/ες από τους σχολιαστές του παρόντως status. Ένα έχω να πω. Σε κάθε ανάλυση ενός προβλήματος υπάρχει η περιγραφή του και η προσπάθεια διατύπωσης μιας λύσης. Βέβαια ο ορισμός του προβλήματος προσδιορίζει και το είδος των λύσεων. Το ίδιο πρόβλημα όταν το κοιτάς από άλλη οπτική γωμία φαντάζει διαφορετικό. Αυτό συμβαίνει και εδώ. Άλλοι βλέπουν το πρόβλημα από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, άλλοι από την πλευρά των δανειοληπτών, άλλοι από την ηθική του πλευρά αναζητώντας το ποιός φταίει. Τέλος, υπάρχουν και οι "πολιτικές" προσεγγίσεις, αυτοί που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα -που οι πολιτικοί δημιούργησαν- από την κάθε πλευρά του.

Για μένα είναι ξεκάθαρο. Οι τράπεζες είναι χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι ανάμεσα σε καταθέτες (κεφάλαιο) και δανειζόμενους (χρήστες κεφαλαίων). Το επιτόκιο είναι η αμοιβή του ενός και το κόστος του άλλου και η διαφορά η αμοιβή και το κέρδος του διαμεσολαβητή. Στο σύγχρονο τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχουν τραπεζίτες (J.P.Morgan) γιατί η ιδιοκτησία των τραπεζών είναι πολυμετοχική, ακόμα και όταν υπάρχει βασικός μέτοχος. Επίσης η διοίκηση ελέγχεται από το ΔΣ και την γενική συνέλευση των μετόχων. Σκοπός της διοίκησης είναι η μεγιστοποίηση των κερδών του μετόχου. Οι μέτοχοι συμμετέχουν στα κέρδη και τις ζημιές κατά την αναλογία των μετοχών που έχουν στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως σε κάθε ΑΕ, η ευθύνη περιορίζεται στο ύψος του μετοχικού της κεφαλαίου.

Κάθε τράπεζα δανείζεται από καταθέτες και δανείζει (ίδια κεφάλαια + καταθέσεις) σε ιδιώτες, εταιρίες και κράτη. Τα τελευταία έχουν, κατά τεκμήριο, τον χαμηλότερο βαθμό κινδύνου.
Τώρα, όταν χρεοκοπεί ένα κράτος αρχίζει ένας αδυσώπητος κύκλος. Πρώτα κουρεύονται τα ομόλογα οπότε οι κάτοχοί τους εγγράφουν την ζημιά. Στις τράπεζες η ζημιά καταγράφεται στα ίδια κεφάλαια ως μείωσή τους. Εφόσον τα ίδια κεφάλαια δεν επαρκούν, την τρύπα καλούνται να καλύψουν οι μέτοχοι συνεισφέροντας νέα κεφάλαια ίσα με το υπόλοιπο της ζημιάς συν τα νέα κεφάλαια για την εκνέου κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Εφόσον οι μέτοχοι επιλέξουν να μην το κάνουν αυτό, η τράπεζα τίθεται υπό εκκαθάριση και την υπόλοιπη ζημιά καλύπτουν οι δανειστές της μέχρι των απλών καταθετών.

Ας πούμε λοιπόν ότι σήμερα, μετά τα του δημοσίου χειρισμού της χρεοκοπίας, PSI-ανακεφαλαιοποιήσεις κλπ, υπάρχουν πλέον 35 δις ίδια τραπεζικά κεφάλαια και 165 δις ιδιωτικές καταθέσεις για τα περίπου 180-200 δις δάνεια και 30 δις νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (συνολικά 320 δις στοιχεία ενεργητικού χωρίς την Finansbank).

Αν ρυθμιστούν-διαγραφούν τα πχ 80 δις προβληματικών ή μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να απομειωθούν αντίστοιχα τα νέα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και μετά οι σημερινοί τους μέτοχοι, δηλαδή οι ιδιώτες και το ΤΧΣ να βάλουν τα υπόλοιπα 45 δις. Μετά, θα πρέπει να βάλουν και νέα κεφάλαια για να ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες. Πόσα; Περίπου άλλα 25-35 δις (10% του νέου Ενεργητικού που απομένει μετά την διαγραφή (320-80=240 x 10% = 24, συν νέα κεφάλαια για την εκ νέου επαναλειτουργία των τραπεζών ως δανειστές). Όλα αυτά χωρίς να γίνει φυγή καταθέσεων.

Αν δεν βάλλουν λοιπόν οι σημερινοί μέτοχοι, ιδιώτες και ΤΧΣ, τα νέα 70 έως 90 δις θα οδηγηθούν οι τράπεζες σε εκκαθάριση και τελικά θα αφαιρεθούν τα υπόλοιπα 45 δις από τις καταθέσεις (όπως στην Κύπρο). Μετά το κράτος πιά, θα πρέπει να βάλει τα 25-35 δις για να ξαναλειτουργήσει κάποιο νέο τραπεζικό σύστημα, με βάση το Ενεργητικό του υπάρχοντος στις 30/6/2014.

Όπου ΤΧΣ ή κράτος = φορολογούμενοι (δηλαδή όλοι μας, άρα και οι καταθέτες με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, τύπου ΕΝΦΙΑ αλλά σε κλίμακα x 10).

Έτσι, όποιος ζητά μαζική διαγραφή χρεών η σεισάχθεια, αυτό λέει...
#Πηγή:
Σχόλιο περί Σεισάχθειας, Μαζικής Διαγραφής Χρεών και Τραπεζών...| George Lentzakis
Facebook
05.10.2014
#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου