Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ο Αμερικανός εξόριστος που διέφυγε στην Κούβα πριν από 43 χρόνια | Λευτέρης Σαββίδης

Ο Τσάρλι Χιλ δραπέτευσε στην Αβάνα πριν από 43 ολόκληρα χρόνια, αφού φέρεται σκότωσε έναν αστυνομικό και προέβη σε αεροπειρατεία αεροσκάφους προκειμένου να βρει καταφύγιο στην Κούβα.

#
#

Εδώ και 43 χρόνια βρήκε καταφύγιο στην αποκλεισμένη από το αμερικανικό εμπάργκο Κούβα, στην οποία και κατέφυγε μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού του Νέου Μεξικό. Ο 65χρονος σήμερα Αμερικανός, έκανε αεροπειρατεία σε ένα αεροπλάνο της γραμμής προκειμένου να φτάσει στην Αβάνα όπου και ζήτησε καταφύγιο.

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1971. Ο Χιλ, βετεράνος στον πόλεμο του Βιετναμ, συμμετείχε ενεργά σε ένοπλη οργάνωση Αφροαμερικανών που είχαν τότε στόχο να αποσπάσουν τις πολιτείες της Λιουιζιάνα, της Αλαμπάμπα και της Νότιας Καρολίνα συγκροτώντας το ανεξάρτητο έθνος των Αφροαμερικανών.

Ο αστυνομικός Ρόμπερτ Ρόσενμπλουμ σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους δύο συντρόφους του, τον Ραλφ Γκούντγουιν και τον Μάικλ Φίνεϊ. Το αυτοκίνητο ήταν φορτωμένο με όπλα και πολεμικό υλικό. Η συνέχεια παραμένει συγκεχυμένη, όμως αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα του άτυχου  συναδέλφου τους δίπλα στο αυτοκίνητο που είχε σταματήσει για έλεγχο λίγα λεπτά νωρίτερα. Ο ίδιος ο Χιλ δηλώνει πως δεν είναι δολοφόνος αστυνομικού, αλλά επαναστάτης και δεν επιβεβαιώνει πως ήταν εκείνος που πάτησε τη σκανδάλη που αφαίρεσε τη ζωή του Ρόσενμπλουμ.
#

#

Επί 19 μέρες ο Χιλ και οι συνεργοί του κρύβονταν στην έρημο του Νέου Μεξικό, σχεδιάζοντας τον τρόπο να φύγουν από τη χώρα. Τελικά, κατέληξαν στη λύση της αεροπειρατείας. Διέρηξαν έναν φράχτη του αεροδρομίου της Αλμπουκέρκης και εισέβαλαν στην πτήση 106 της TWA. Το αρχικό σχέδιο των αεροπειρατών ήταν να οδηγήσουν το αεροπλάνο στην Αφρική, αλλά όπως ενημερώθηκαν από το πλήρωμα, το αεροσκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο κατάλληλα για τόσο μεγάλο ταξίδι. Έτσι αποφάσισαν να καταφύγουν στην επαναστατημένη Κούβα.

Η ζωή στην Κούβα

Ο Χιλ και οι δύο συνεργοί του βρήκαν άσυλο στην Κούβα του Κάστρο, όμως δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν όλα τα σχέδιά τους. Αντί για στρατό και εκπαίδευση με στόχο να ξεκινήσουν ένοπλη επανάσταση στην Αφρική, το καθεστώς του ανέθεσε δουλειά στα χωράφια, όπου μάζευαν ζαχαροκάλαμο. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του εκεί δούλεψε όμως και για λογαριασμό του σημερινού προέδρου της Κούβας, Ραμόν. Οι δύο σύντροφοί του έχουν πεθάνει, ο Γκούντγουιν μόλις δύο χρόνια μετά, από πνιγμό, ενώ ο Φίνεο από καρκίνο του λάρυγγα το 2005.

Η επιθυμία να επιστρέψει στην πατρίδα του

Ο Χιλ δηλώνει τώρα πως επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, που του έχει λείψει πολύ. Όπως αναφέρει στο CNN, επιθυμεί να γευτεί και πάλι τις απίθανες γλυκές πίτες της πατρίδας του, να επισκεφτεί τα μέρη που γεννήθηκαν οι πρόγονοί του και να δοκιμάσει ακόμη και McDonalds ξανά μετά από 43 ολόκληρα χρόνια.

Ο Χιλ όμως θέλει να επιστρέψει στην Αμερική και για να συναντήσει την οικογένεια που άφησε πίσω του. Η εξάχρονη κόρη του το 1971, του έχει χαρίσει πέντε εγγόνια. Ο Αφροαμερικανός έφτιαξε τη ζωή του στην Κούβα, όπου και απέκτησε άλλο έναν γιο, μόλις 8 ετών, τον οποίο όπως λέει δυσκολεύεται να θρέψει με την πενιχρή σύνταξη που του παρέχει το κουβανικό κράτος.

#
#

Δεν με πειράζει να θυσιαστώ για 12 εκατ. ανθρώπους

Ο Αμερικανός όμως αναφέρεται σε μια ακόμη διάσταση του προβλήματός του. Πιστεύει πως οι πρόσφατες επαφές Κούβας και ΗΠΑ και η αναθέρμανση των σχέσεών των δύο χωρών, ίσως ενεργοποιήσουν διαδικασίες για την έκδοση του στην Αμερική. "Αυτοί με περιέθαλψαν" λέει: 'Αν η κυβέρνηση της Κούβας αισθάνεται πως πρέπει να φύγω για το καλό 12 εκατομμυρίων πολιτών, αυτή είναι μια θυσία που προτίθεμαι να κάνω. Δεν ανησυχώ γι' αυτό".

#Πηγή:
Ο Αμερικανός εξόριστος που διέφυγε στην Κούβα πριν από 43 χρόνια | Λευτέρης Σαββίδης
09.04.2015
#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου