Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τώρα τι γίνεται σύντροφε ; | Κωστής Τσιακανίκας

(το... παραμιλητό ενός κεντροαριστερού)

Δεν γνωρίζαμε τους όρους της ένταξης στη νομισματική ένωση και το ευρώ ; Τους γνωρίζαμε αλλά σφυρίζαμε «κλέφτικα» !

Δεν γνωρίζαμε προεκλογικά  τις απαιτήσεις των δανειστών ; Γνωρίζαμε, αλλά η προσμονή  της εξουσίας μας έσπρωξε στην παροχολογία !

Δεν γνωρίζαμε ότι ο «προτεσταντισμός» της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δεν αποδέχεται τσαμπουκάδες αλλά συνέπεια στα υπεσχημένα ; Γνωρίζαμε αλλά ήμασταν βέβαιοι ότι «θα συμφωνήσουν 100% και θα 'ναι μέρα μεσημέρι» !

Δεν γνωρίζαμε, σύντροφε, ότι οι δανειστές είναι σκληροί ; Το γνωρίζαμε αλλά περιμέναμε να το διαπιστώσει και ο Λαφαζάνης ; Έπρεπε να το διαπιστώσει κι ο Ρινάλντι, ο Νταβανέλος, η «Ρόζα» και τα... άλλα τα παιδιά ; Δεν γνωρίζαμε τι ζητούσαν και γιατί ; Το γνωρίζαμε αλλά προτιμήσαμε να μην το  κρύψουμε όπως οι προηγούμενοι, αλλά να το κάνουμε βούκινο σε όλον το κόσμο ! (Που φυσικά δεν ίδρωσε το αυτί του!).

Δεν γνωρίζαμε ότι η επίδειξη γοητείας ( ή και... αδιαφορίας ) δεν αρκεί για να κάμψει τις απαιτήσεις τους; Δεν γνωρίζαμε ότι δεν έχουμε προτάσεις και σχέδιο για να τους αντιμετωπίσουμε ; Κι αυτό το γνωρίζαμε αλλά προτιμήσαμε να φλομώσουμε τον κόσμο στα «θα δούμε» !

Δεν γνωρίζαμε ότι το ευρώ δημιουργήθηκε για να θωρακίσει την Ευρώπη έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών με τα μεροκάματα πείνας, τα φθηνά προϊόντα και τις ακόμα φθηνότερες υπηρεσίες ; Το γνωρίζαμε αλλά εμείς ψάχνουμε κολεγιές  με τους Βricks !

Δεν γνωρίζαμε ότι στο θερμοκήπιο του «αντιμνημονιακού μπλοκ» ευδοκίμησαν φρούτα που  δεν θα... γευόμασταν ποτέ σε κανονικές συνθήκες; Το γνωρίζαμε αλλά επιτρέψαμε στον λαϊκισμό ( δεξιό κι αριστερό ) να θεριέψει και να μας  αποδυναμώσει ( αν όχι ευτελίσει ) διεθνώς.

Δεν γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα κάθε εξουσίας ήταν η ( μη ελεγχόμενη ) ελευθεροτυπία και η ( μη ελεγχόμενη ) κριτική ; Το γνωρίζαμε αλλά από την εποχή του "Καραμανλικού Τύπου" και  αργότερα «της  Κατσιμικης  και Μαρουδικης ΕΡΤ", το παίζαμε άνετοι μέχρι να μας... ενοχλήσουν ! Δεν είμαστε εμείς φάουλ, είναι αυτοί «δρεπάνια» ! Ωραία συνταγή ! Παλιά  αλλά δοκιμασμένη ( και ιστορικά αποτυχημένη) !

Δεν γνωρίζαμε ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα και  ότι  οι συντάξεις είναι αβέβαιες για τους σημερινούς σαραντάρηδες ; Το ξέραμε αλλά τα ψηφαλάκια τα χρειαζόμασταν πιο πολύ ! Άλλωστε γιατί να στενοχωρήσουμε τρεις γενιές ; Πολιτικοί είμαστε, δεν είμαστε ηλίθιοι !

Δεν γνωρίζαμε ότι το μαύρο χρήμα και η φοροδιαφυγή στερούν  αξιοπρέπεια και «αίμα» από την ελληνική οικονομία ;

Το γνωρίζαμε αλλά χαϊδέψαμε απαλά το κεφαλάκι όσων χρωστούσαν εκατομμύρια με το πρόσχημα ότι μπορούν και οι άλλοι, αντί για 50 να δίνουν 20 ευρώ στις 100 δόσεις ! Τώρα καταγγέλλουμε και τους «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» γιατί ζοριζόμαστε... ταμειακά !

Δεν γνωρίζαμε ότι η  δημιουργία  φορολογικής συνείδησης και η πάταξη της φοροδιαφυγής χρειάζονται μηχανισμούς απολύτως ανεξαρτήτους από την όποια εξουσία ; Το γνωρίζαμε, αλλά το ξεχάσαμε !

Δεν γνωρίζαμε ότι η αγορά εργασίας χρειάζεται ρυθμίσεις που να αποθαρρύνουν τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση των ανέργων ; Το γνωρίζαμε κι αυτό αλλά είπαμε δώσαμε προτεραιότητα  στο να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις ( για αυτούς που εργάζονται ) και να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός ( που δεν πληρώνουμε εμείς αλλά οι εργοδότες ) !

Δεν γνωρίζαμε ότι για προγράμματα εργασίας  και κατάρτισης χρειάζονται κονδύλια που δεν υπάρχουν; Το γνωρίζαμε αλλά επιλέξαμε να τα «παγώσουμε» μέχρι να αυξηθεί ο μισθός και να τα «ξεπαγώσουμε» όταν είδαμε ότι δεν αυξάνεται όσο θέλαμε !

Δεν γνωρίζαμε ότι η μονιμότητα στο δημόσιο είναι το Α και Ω για ένα δημόσιο ράθυμο και  αναποτελεσματικό ; Γνωρίζαμε αλλά επιλέξαμε να δώσουμε άλλα μηνύματα στην κοινωνία ! Να στιγματίσουμε την αριστεία, να «φυτέψουμε» τους δικούς μας στους μηχανισμούς και να βολέψουμε τους συγγενείς μας ! ( Γιατί αυτό έκαναν κι οι άλλοι ! Εμείς έχουμε ηθικό πλεονέκτημα γιατί είμαστε …αντιμνημονιακοι ! ).

Και κλείνοντας να ρωτήσω κάτι ακόμα σύντροφε...

Δεν γνωρίζαμε ότι θα έρθει η στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας έναντι όσων έχουμε πει και όσων θα κάνουμε ; Θα ρίξουμε το μπαλάκι στον λαό επειδή «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» ; Κι αυτό γιατί δεν του το είπαμε προεκλογικά ;

Δεν γνωρίζαμε ότι τραβολογώντας χρονικά την διαπραγμάτευση θα αποφασίζαμε σε συνθήκες «οριακές» ; Η μήπως οι οριακές συνθήκες είναι μια κάποια… διέξοδος ; Μια κάποια λύση ;

Δεν γνωρίζαμε ότι υποσχόμενοι χρυσό, οτιδήποτε άλλο θα έμοιαζε με... λαμαρίνα ; Το γνωρίζαμε, αλλά πήραν τα μυαλά μας αέρα βλέποντας τους πολιτικούς μας αντιπάλους  να βυθίζονται... Το γνωρίζαμε αλλά ο στόχος της πολιτικής επικυριαρχίας ήταν (και είναι) γοητευτικός !

Τώρα τι γίνεται σύντροφε ; Κατά την προσφιλή μας συνήθεια η απάντηση είναι... «θα δούμε» ;
Δεν γίνεται !!!

O Α.Τσιπρας  γνωρίζει ( γιατί εάν δεν το «γνωρίζει» τζάμπα σας κλέβω τον χρόνο ) ότι είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Είναι αδύνατο να συνταιριάξει τη θέληση του 75% των Ελλήνων που θέλουν σταθερότητα και  παραμονή στο ευρώ, με το 44% της Κ.Ε του Σύριζα που καλοβλέπει τη ρήξη και την περιπέτεια. Αλλά ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται !

ΥΓ.:
Για την «αντιγραφή»,

Κωστής Τσιακανίκας

#Πηγή:
Τώρα τι γίνεται σύντροφε ; | Κωστής Τσιακανίκας
Ο κ. Κωστής Τσιακανίκας είναι δημοσιογράφος
http://www.capital.gr/story/3017173/tora-ti-ginetai-suntrofe

#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου