Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ορισμένες ανοησίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις | Τάσος Τέλλογλου

Οι γερμανικές εταιρείες, ως πρωταθλήτριες των εξαγωγών, έχουν πρωταγωνιστήσει στα σκάνδαλα «μιζών» στη χώρα μας. Αυτά, αποκαλύφθηκαν χάρη στη δουλειά γερμανικών εισαγγελικών αρχών (Μονάχου, Βρέμης, Φραγκφούρτης).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που έκανε μια πολύ πετυχημένη επίσκεψη στο Βερολίνο, είχε την έμπνευση να συμπεριλάβει σε εκείνα που είπε δημόσια και την υπόθεση Siemens. Πιο πριν, έκανε το ίδιο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και πιο πριν ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεντευξή του μετά την συνάντησή που είχε με τον ομόλογό του.

Ποια είναι η μομφή κατά των γερμανικών αρχών; Ότι δεν συνεργάσθηκαν με τις ελληνικές για να αποκαλυφθούν ποιοι Έλληνες πολιτικοί τα «πήραν» από τη Siemens. Και ότι αυτή η πρόθεση εκδηλώθηκε με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να μην στείλει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ανοησία, που αγνοεί στοιχειώδη νομικά και πραγματικά δεδομένα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάσισε -ακολουθώντας τη νομολογία του- να μην εκδώσει τον Γερμανό υπήκοο Μιχάλη Χριστοφοράκο. Προηγουμένως, ο δικαστής Ντι Φάμπιο και οι συνάδελφοί του δεν είχαν εκδώσει έναν συριακής καταγωγής βομβιστή, που κατηύθυνε τους βομβιστές του σιδηροδρομικού σταθμού Ατόσα της Μαδρίτης, για συναυτουργία σε μία απο τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Ο Χριστοφοράκος δικάσθηκε στη Γερμανία, πλήρωσε στον πρώην εργοδότη του 1 εκ. ευρώ και δεν μπορεί να καταδικασθεί για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Το δικαστήριο εναντίον στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ θα γίνει ως το τέλος της άνοιξης, ενώ ταυτόχρονα η Siemens ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει 170 εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο για την ηθική βλάβη από τη δραστηριότητα των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Όμως, η νέα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή, αν και για την υλοποίησή της έχουν καταβληθεί πάνω απο 100 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες, συμψηφισμούς απλήρωτων λογαριασμών του δημοσίου και εξοπλισμό νοσοκομείων.

Τώρα, μια άλλη εταιρεία, η Rheinmetall του Ντίσελντορφ, στελέχη της οποίας πιάστηκαν να «λαδώνουν» στη σύμβαση ASRAD (βλήμματα εδάφους-αέρος), θέλει να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, οι εταιρείες δεν έχουν ποινική ευθύνη και από την άλλη πλευρά μια καταδικαστική απόφαση δημιουργεί προηγούμενο αποκλεισμού της εταιρείας από δουλειές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια αποζημίωση θα μας βοηθούσε οικονομικά. Αρκεί να μπορεί η μία πλευρά να εμπιστευθεί την άλλη. Διότι αν δεν ισχύει αυτό, το χειρότερο δεν είναι ότι δεν θα εμπιστεύονται τη χώρα μας δύο μεγάλες γερμανικές εταιρείες, το πρόβλημα είναι ότι ουδείς θα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, επειδή απλά δεν θα τηρεί μια σύμβαση που έχει υπογράψει.

#Πηγή:
Ορισμένες ανοησίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις | Τάσος Τέλλογλου
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=40219
25.03.2015
#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου